Obilježavanje 25 godina časopisa Medijska istraživanja

21.2.2020.

U knjižici Bogdan Ogrizović, Preradovićev trg 5 u Zagrebu, 20. veljače 2020. godine u 18 sati, obilježena je obljetnica 25 godina izlaženja časopisa Medijska istraživanja/Media Research.

O časopisu su prigodno govorili akademik Boris Senker, predsjednik Znanstvenoga vijeća za kazalište, film, radio i televiziju HAZU-a, prof. dr. dc.  Nenad Prelog, predsjednik Instita za nove medije i elektroničku demokraciju (InMed) i član prvog uredništva iz 1995. godine, izv.prof. dr.sc. Igor Vobič sa Fakulteta društvenih znanosti Sveučilišta u Ljubljani, član uredništva, novinarka Sanja Modrić, dobitnica nagrade HND-a za životno djelo 2019. te završno, prof.dr.sc. Nada Zgrabljić Rotar, utemeljiteljica časopisa i glavna i odgovorna urednica. U prigodnim je govorima istaknuta formativna, komunikacijska i memorijska uloga Medijskih istraživanja u stvaranju znanstvene zajednice medijskih proučavatelja kao i vizionarska odluka da se časopis pokrene u teškim, poratnim vremenima, opterećenim mnogim traumama.

Utemeljiteljica časopisa i glavna urednica prof.dr.sc. Nada Zgrablji Rotar rekla je da su Medijska istraživanja bila naš prvi hrvatski znanstveni časopi specijaliziran za područje medija i novinarstva, namijenjen medijskim istraživačima, studentima javnog komuniciranja, novinarima i zainteresiranoj kulturnoj javnosti, pokrenut  s osnovnim ciljem -  unaprijediti teoriju novinarstva i potaknuti empirijska istraživanja medija.

Do sada je objavljeno oko 300 znanstvenih i stručnih radova, teorijskih i empirijskih istraživanja. Uz naše autore objavljeni su i radovi autora iz Australije, SAD-a, Nizozemske, Francuske, Švedske, Poljske, Makedonije, Srbije, Slovenije, BiH, Finske, Španjolske, Mađarske, Češke, Belgije, Italije, Litve i drugih. Dosadašnja istraživačka područja mogu se sabrati u tri skupine:

  1. Društvena odgovornost medija i uloga medija u političkoj komunikaciji
  2. Specifičnost novinarskog društvenog diskursa, etika, samoregulacija
  3. Izazovi Interneta i posljedice Interneta za javnu komunikaciju

Objavljeno je desetak tematskih brojeva: Etika i novinarstvo (u kojem je i članak  Milana Kangrge), Interaktivno nakladništvo ( konferencija Informacijska tehnologija i  novinarstvo u Dubrovniku koju do danas organizira prof.dr.sc. Nenad Prelog), Nova medijska agenda: za europsku medijsku politiku u Hrvatskoj (gost urednik bila je prof.dr.sc. Zrinjka Peruško), Fotografija kao medij: Slike domovinskog rata, Nedoumice suvremenog novinarstva, Mediji i javni interes, Rod, seksualnost i popularna kultura socijalizma, Participativno novinarstvo, Agencijsko novinarstvo, Medijska pismenost digitalnog doba…

U planu su tematski brojevi Suzbijanje dezinformacija u eri digitalnih medija (konferencija održana u HND-u u 2019. u organizaciji Francuskog veleposlanstva, AEM i zaklade Friedrich Ebert Stiftung) i tematski broj Data protection.

Vizija časopisa Medijska istraživanja/Media Research je ustrajati na temeljnim etičkim načelima znanosti kao što su anonimni recenzijski postupak, strog odnos prema svakoj vrsti predatorstva, nulta tolerancija prema plagijerizmu, pouzdanost informacija i bibliografskih podataka, transparentnost uredničkih postupaka, vidljivost i dostupnost.

Na kraju, urednica je zahvalila urednicima prvog i sadašnjeg uredništva. Izrazila je veliku zahvalnost na povjerenju i suradnji svim autorima, recenzentima, lektorima i korektorima, dizajnerima kao i pretplatnicima i čitateljima. Zahvalila je Medicinskoj nakladi, Denoni i Goranu Vlahoviću, Noveni, knjižnici Bogdan Ogrizović i posebno Ministarstvu znanosti RH.